Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Zeeuwse mosselpan met spek

Ingredients (4 personen):
  • 4 kg mosselen
  • 50 g roomboter
  • 100 g ontbijtspek, in repen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 prei, in ringen
  • 1 wortel, in plakjes
  • 1/2 knolselderij, in blokjes
  • 1 bosje bladselderij
  • 200 ml (Zeeuwse) witte wijn
  • 1 stokbrood
  • Hoofdgerecht
  • 30 minuten
Rate this recipe:
24 votes
  • Hoofdgerecht, Hoofdgerecht
  • 30 minuten
Rate this recipe:
24 votes

Zeeuwse mosselpan met spek

Ingredients (4 personen):
  • 4 kg mosselen
  • 50 g roomboter
  • 100 g ontbijtspek, in repen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 prei, in ringen
  • 1 wortel, in plakjes
  • 1/2 knolselderij, in blokjes
  • 1 bosje bladselderij
  • 200 ml (Zeeuwse) witte wijn
  • 1 stokbrood
  1. Spoel de mosselen in een vergiet onder koud stromend water en verwijder de schelpen die stuk zijn of de schelpen die open staan en na een tik niet sluiten..
  2. Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de spekrepen uit. Voeg de groenten en de bladselderij toe en bak 2 min. mee.
  3. Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  4. Serveer de mosselen in het kookvocht met het stokbrood. Lekker met mosselsaus (zie tip). 

    Tip Roer voor de klassieke mosselsaus 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise. Verdun de saus desgewenst met 1-2 el witte wijn.