Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Persbericht

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit

Nieuw seizoen bodemcultuur van start met lancering ‘Loaded mosselen’ als borrelhap

Onder grote belangstelling zijn vandaag in de Oosterschelde officieel de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen 2023 van de bodem opgevist. Kenners roemen de kwaliteit, die veel beter is dan vorig jaar. Aan boord konden topkoks Jannis Brevet en Jeroen Achtien samen met mosselambassadeur Jan Boskamp als eersten de nieuwe oogst proeven. De Zeeuwse bodemmosselen zullen vanaf vandaag weer overal in België en Nederland in grote hoeveelheden de mosselpannen in gaan.

Bij de feestelijke seizoensopening introduceerde de mosselsector bovendien de Loaded Mossel, een nieuw mini-gerecht in de mossel. Loaded Mosselen zijn mosselen gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet. Het is populair streetfood uit Turkije. Consumenten in Nederland en België hebben in de testfase zeer enthousiast op de nieuwe borrelhap gereageerd. De Zeeuwse mosselsector verwacht met het nieuwe eetmoment meer nieuwe, vooral ook jongere consumenten aan mosselen te krijgen.

De Zeeuwse mosselkwekers toonden zich bij de seizoensopening heel gelukkig met de mooie kwaliteit die zij kunnen aanvoeren. “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar,” zo zegt mosselkweker Jan Schot. De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling laat al mooie vleesgewichten zien. “Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu tegen 300gram visvlees aan. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus Jan Schot.

Biologisch
De verwachte aanvoer van mosselen ligt dit seizoen wel lager dan gewenst. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Wij hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de schade die de februaristormen van 2022 op onze percelen in de Waddenzee hebben aangericht. Daar lagen de jonge, een halfjaar oude mosselen die juist nu in 2023 naar de markt gebracht moesten worden.”

Ondanks deze zorgen kijken ook de Nederlandse beleidsmakers in Den Haag met steeds meer interesse naar de eiwitrijke schelpdieren. Van al het dierlijk eiwit is het mariene eiwit van mosselen veruit het minst milieubelastend. Met het oog op een duurzame voedselproductie resulteert dit mogelijk in meer ruimte voor mosselkweek in de toekomst. Steeds meer mosselkwekers hebben naast het duurzaamheidslabel van MSC ook een biologisch SKAL certificaat.

Fotobijschrift: Mosselambassadeur Piet Devriendt met zijn mosselen Tomorrowland

Tien geboden mosselbereiding
Meer mensen aan de mossel zou je zeggen. Kenners weten dat mosselen bereiden snel en makkelijk is. Niet-kenners hebben nog veel onzekerheden. Voor de bekende ‘mosselman’ Piet Devriendt van het fameuze mosselrestaurant De Oesterput in het Belgische Blankenberge aanleiding het kookboek Masterclass Mosselen uit te brengen. Devriendt die als 14-jarige in de ‘mossels’ begon, gaf tijdens de lunch van de seizoensopening de aanwezigen zijn tien geboden voor een optimale bereiding mee. Mosselen goed peperen, mosselgroenten genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren: eerst de mosselen, dan de groentes en de peper, op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat groenten en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan zijn ze goed.

Fotobijschrift: De nieuwe borrelhap van deze zomer Loaded mosselen

Loaded mosselen, de borrelhap van deze zomer
Om meer mensen aan de mossel te krijgen, zijn ook andere eetmomenten belangrijk. Vorig jaar werd al de mosselburger gelanceerd. Nu zijn er de Loaded mosselen, een met gekruide rijst gevulde mossel die je direct uit de schelp eet. Ideaal op een borrelplank. Een klein gerechtje in de schelp. Het heeft iets van de oester en iets van sushi. De Loaded mossel is de Zeeuwse invulling van de populaire Turkse Midye Dolma. Traditioneel streetfood dat terug te vinden is in de uitgaansgebieden van Turkse kuststreken als Istanbul, Izmir en Bodrum. “Op een avond eet je daar gemakkelijk 10 tot 15 gevulde mosselen, want je blijft dooreten,” aldus Ibrahim Bas een Nederlandse-Turk die het Nederlands Mosselbureau meer dan een jaar geleden spontaan belde en vertelde dat de Midye Dolma Nederlandse en Belgische jongeren zeker aan de mossel gaat krijgen.

“Vreemd genoeg kende niemand uit de mosselsector de Midye Dolma,” aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Wij zijn ons erin gaan verdiepen en hebben onderzocht of ook de Zeeuwse mossel zich hiervoor leent. De Zuid-Europese mossel is namelijk anders. In Nederland en België hebben wij verder uitgebreid consumentenonderzoek gedaan. Ook hebben wij een grote smaaktest – met 40 procent niet-mosseleters – laten uitvoeren door Wageningen Food & Biobased Research. Met goed resultaat. Iedereen bevestigt dat de Loaded mossel lekker is, heel verrassend, een bijzondere eetbeleving.  En niet onbelangrijk, het heeft een dooreeteffect.” Het project kon mede tot stand komen dankzij een financiële bijdrage van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Bekijk meer op www.mosselen.nl/loaded-mosselen

Bekijk hier meer beelden in Hoge resolutie en de recepten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, tel. 070 – 385 18 02, mobiel 06-46611099 of per email: info@mosselbureau.nl