Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Vlaamse mosselpan

Ingrediënten (4 personen):
  • olie om te frituren
  • 4 kilo mosselen
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui, in ringen
  • 1 wortel, in plakjes
  • 2 preien, in ringen
  • 1 bosje bladselderij, in reepjes
  • 1 flesje Vlaams witbier (bijv. Hoegaarden, 330 ml)
  • peper
  • 1 kg Vlaamse frieten (diepvries)
  • Hoofdgerecht
  • 25 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • Hoofdgerecht, Hoofdgerecht
  • 25 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Vlaamse mosselpan

Ingrediënten (4 personen):
  • olie om te frituren
  • 4 kilo mosselen
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui, in ringen
  • 1 wortel, in plakjes
  • 2 preien, in ringen
  • 1 bosje bladselderij, in reepjes
  • 1 flesje Vlaams witbier (bijv. Hoegaarden, 330 ml)
  • peper
  • 1 kg Vlaamse frieten (diepvries)
  1. Verhit de olie om te frituren.
  2. Spoel de mosselen in een vergiet onder koud stromend water en verwijder de schelpen die stuk zijn of de schelpen die open staan en na een tik niet sluiten.
  3. Smelt in een ruime hoge pan de boter.
  4. Bak ui, wortel en prei 2 min. Schep de bladselderij erdoor.
  5. Schenk het bier in de pan.
  6. Leg de mosselen op de groenten en bestrooi ze royaal met peper. Breng ze in gesloten pan aan de kook en stoom ze 6-8 minuten of tot alle schelpen openstaan.
  7. Bak de frieten in 4-5 min. goudbruin en krokant.
  8. Serveer de mosselen in het kookvocht met de frieten.

    Tips Lekker met klassieke mosterdsaus! Neem ook eens blond of donker trappistenbier om de mosselen in te koken!