Jonge Zeeuwse. met aardappelstoemp, lavasolie en vadouvan beurre blanc
Ingredients (8 personen):- 1 kg Jonge Zeeuwse mosselen
- 250 g polderaardappelen
- 60 g boter
- 1 el zure room
- 75 ml karnemelk
- 3 sjalotten
- 100 ml maïsolie
- 100 ml witte wijn
- 150 ml mosselvocht (na het koken)
- 75 ml room
- 150 g boter
- Vadouvan (poeder of pasta)
- 60 g lavas
- Limoensap
- Zout
Jonge Zeeuwse. met aardappelstoemp, lavasolie en vadouvan beurre blanc
Ingredients (8 personen):- 1 kg Jonge Zeeuwse mosselen
- 250 g polderaardappelen
- 60 g boter
- 1 el zure room
- 75 ml karnemelk
- 3 sjalotten
- 100 ml maïsolie
- 100 ml witte wijn
- 150 ml mosselvocht (na het koken)
- 75 ml room
- 150 g boter
- Vadouvan (poeder of pasta)
- 60 g lavas
- Limoensap
- Zout
Preparing step by step:
Mosselen
- Spoel de Jonge Zeeuwse Mosselen grondig onder stromend water
- Zet de Jonge Zeeuwse Mosselen op met 1 fijngesneden sjalot en de witte wijn.
- Laat op hoog vuur koken tot alle mosselen openstaan.
- Zeef het kookvocht en hou 150 ml apart voor de saus.
- Voor het dresseren: warm de mosselen opnieuw kort op in hun eigen kookvocht.
Aardappelstoemp
- Kook de aardappelen in de schil tot ze zacht zijn. Pel ze en snijd in stukken.
- Voeg de aardappelen samen met de zure room, karnemelk en 60 g boter.
- Pureer met een pureestamper en werk af met 15 g van de fijngehakte lavas.
- Breng op smaak met zout en limoensap.
Vadouvan beurre blanc
- Snijd 2 sjalotten in halve ringen en stoof ze aan in een klontje boter.
- Blus met limoensap en laat kort sudderen.
- Voeg 150 ml mosselvocht toe en laat inkoken tot de helft.
- Passeer de saus en voeg al mixend 150 g boter in blokjes toe.
- Werk af met 75 ml room en breng op smaak met vadouvan.
Lavasolie
- Mix de resterende lavas samen met de maïsolie in de blender tot de olie lichtjes warm wordt.
- Passeer door een neteldoek.
Afwerking
- Dresseer de aardappelstoemp onderaan het bord.
- Schik de warme Jonge Zeeuwse Mosselen erop.
- Meng een deel van de lavasolie met de vadouvan beurre blanc en lepel rond de stoemp.