Jonge Zeeuwse. met fregola, nduja, jus van lavas
Ingredients (4 personen):- MOSSELEN
- 1 kg Jonge Zeeuwse Mosselen
- Scheutje witte wijn
- Peper
- Klontje boter
- FREGOLA
- Halve courgette
- 2 stuks sjalot
- 1 stuk venkel
- 1 stuks chili peper
- 125 g Fregola di sarda
- 35 g chorizo of Nduaja
- 15 g dille
- 15 g bieslook
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
- LAVAS SAUS
- Venkel en sjalot onze snijdsels (parures) van bij de fregola
- 400 ml gevogelte fond
- 100 ml mossel jus
- 200 g room
- 50 ml witte wijn
- Paar takjes tijm
- 1 Chillipeper
- 1 citroen
- 30 g verse koude Boter
- scheutje witte wijn azijn
- AFWERKING
- Zeste van citroen
- Bronzen venkel of Plukjes dille
- Citrusafrikaan
- Lamsoor
- Oesterblad
- Kruiden volgens het seizoen
Jonge Zeeuwse. met fregola, nduja, jus van lavas
Ingredients (4 personen):- MOSSELEN
- 1 kg Jonge Zeeuwse Mosselen
- Scheutje witte wijn
- Peper
- Klontje boter
- FREGOLA
- Halve courgette
- 2 stuks sjalot
- 1 stuk venkel
- 1 stuks chili peper
- 125 g Fregola di sarda
- 35 g chorizo of Nduaja
- 15 g dille
- 15 g bieslook
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
- LAVAS SAUS
- Venkel en sjalot onze snijdsels (parures) van bij de fregola
- 400 ml gevogelte fond
- 100 ml mossel jus
- 200 g room
- 50 ml witte wijn
- Paar takjes tijm
- 1 Chillipeper
- 1 citroen
- 30 g verse koude Boter
- scheutje witte wijn azijn
- AFWERKING
- Zeste van citroen
- Bronzen venkel of Plukjes dille
- Citrusafrikaan
- Lamsoor
- Oesterblad
- Kruiden volgens het seizoen
Preparing step by step:
Voor de fregola
- Kook de fregola in gezouten water gedurende 10 minuten ( al dente ) 13 minuten ( beetgaar )
- Snij de venkel in een mooie brunoise stoof dit aan in olijf olie. voeg vervolgens de fijn gesnipperde sjalot toe en brunoise van chilli peper ( zaadjes mogen uitgehaald worden ) en onze nduaja of chorizo. Voeg als laatste de brunoise van courgette toe
- Giet de fregola af en voeg de gestoofde groenten toe. Breng dit op smaak met zeste en sap van een citroen, peper en zout.
- Voeg als laatste fijngesneden dille en bieslook toe
Mosselen
- Spoel de Jonge Zeeuwse Mosselen onder stromend water.
- Verhit de boter, voeg de mosselen toe, en een paar draaien van de pepermolen
- Bevochtig met witte wijn en laat de mosselen een 5-7 tal minuten sudderen onder deksel.
Voor de saus van lavas
- Breng water aan de kook, voeg de lavas toe voor 10-20 seconden giet af en koel de lavas af in ijswater ( om de mooie groene kleur te behouden ).
- Stoof de venkel, tijm en sjalot aan in olijfolie bevochtig met witte wijn en laat dit inkoken. Voeg de gevogelte fond , mossel jus en room toe. Laat dit inkoken tot een licht gebonden saus. Passeer de saus door een fijne zeef.
- Mix de warme saus met de lavas ( laat de lavas uitlekken of mooi afdrogen) breng vervolgens de saus mooi op smaak met citroensap, peper en scheut en een scheutje witte wijnazijn
Opmaak van het bord
- Serveer de fregola mooi onderaan in het bord
- laat de Jonge Zeeuwse Mosselen uitlekken en schik ze mooi rechtop de fregola
- Schuim de saus op en serveer deze mooi over de mosselen
- Werk dit af met zeste van citroen en onze kruiden