Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Jonge Zeeuwse. met fregola, nduja, jus van lavas

Ingredients (4 personen):
  • MOSSELEN
  • 1 kg Jonge Zeeuwse Mosselen
  • Scheutje witte wijn
  • Peper
  • Klontje boter
  • FREGOLA
  • Halve courgette
  • 2 stuks sjalot
  • 1 stuk venkel
  • 1 stuks chili peper
  • 125 g Fregola di sarda
  • 35 g chorizo of Nduaja
  • 15 g dille
  • 15 g bieslook
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • LAVAS SAUS
  • Venkel en sjalot onze snijdsels (parures) van bij de fregola
  • 400 ml gevogelte fond
  • 100 ml mossel jus
  • 200 g room
  • 50 ml witte wijn
  • Paar takjes tijm
  • 1 Chillipeper
  • 1 citroen
  • 30 g verse koude Boter
  • scheutje witte wijn azijn
  • AFWERKING
  • Zeste van citroen
  • Bronzen venkel of Plukjes dille
  • Citrusafrikaan
  • Lamsoor
  • Oesterblad
  • Kruiden volgens het seizoen
  • Hoofdgerecht, Lunchgerecht, Voorgerecht
  • 30 minuten
Rate this recipe:
24 votes
  • Hoofdgerecht, Lunchgerecht, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Lunchgerecht, Voorgerecht
  • 30 minuten
Rate this recipe:
24 votes

Jonge Zeeuwse. met fregola, nduja, jus van lavas

Ingredients (4 personen):
  • MOSSELEN
  • 1 kg Jonge Zeeuwse Mosselen
  • Scheutje witte wijn
  • Peper
  • Klontje boter
  • FREGOLA
  • Halve courgette
  • 2 stuks sjalot
  • 1 stuk venkel
  • 1 stuks chili peper
  • 125 g Fregola di sarda
  • 35 g chorizo of Nduaja
  • 15 g dille
  • 15 g bieslook
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • LAVAS SAUS
  • Venkel en sjalot onze snijdsels (parures) van bij de fregola
  • 400 ml gevogelte fond
  • 100 ml mossel jus
  • 200 g room
  • 50 ml witte wijn
  • Paar takjes tijm
  • 1 Chillipeper
  • 1 citroen
  • 30 g verse koude Boter
  • scheutje witte wijn azijn
  • AFWERKING
  • Zeste van citroen
  • Bronzen venkel of Plukjes dille
  • Citrusafrikaan
  • Lamsoor
  • Oesterblad
  • Kruiden volgens het seizoen

Voor de fregola

  1. Kook de fregola in gezouten water gedurende 10 minuten ( al dente ) 13 minuten ( beetgaar )
  2. Snij de venkel in een mooie brunoise stoof dit aan in olijf olie.  voeg vervolgens de fijn gesnipperde sjalot toe en brunoise van chilli peper ( zaadjes mogen uitgehaald worden ) en onze nduaja of chorizo. Voeg als laatste de brunoise van courgette toe
  3. Giet de fregola af en voeg de gestoofde groenten toe. Breng dit op smaak met zeste en sap van een citroen, peper en zout.
  4. Voeg als laatste fijngesneden dille en bieslook toe

Mosselen

  1. Spoel de Jonge Zeeuwse Mosselen onder stromend water.
  2. Verhit de boter, voeg de mosselen toe, en een paar draaien van de pepermolen
  3. Bevochtig met witte wijn en laat de mosselen een 5-7 tal minuten sudderen onder deksel.

Voor de saus van lavas

  1. Breng water aan de kook, voeg de lavas toe voor 10-20 seconden giet af en koel de lavas af in ijswater ( om de mooie groene kleur te behouden ).
  2. Stoof de venkel, tijm en sjalot aan in olijfolie bevochtig met witte wijn en laat dit inkoken. Voeg de gevogelte fond , mossel jus en room toe. Laat dit inkoken tot een licht gebonden saus. Passeer de saus door een fijne zeef.
  3. Mix de warme saus met de lavas ( laat de lavas uitlekken of mooi afdrogen) breng vervolgens de saus mooi op smaak met citroensap, peper en scheut en een scheutje witte wijnazijn

Opmaak van het bord

  1. Serveer de fregola mooi onderaan in het bord
  2. laat de Jonge Zeeuwse Mosselen uitlekken en schik ze mooi rechtop de fregola
  3. Schuim de saus op en serveer deze mooi over de mosselen
  4. Werk dit af met zeste van citroen en onze kruiden