Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Heb je genoten van een volle pan mosselen, maar heb je nog een portie over? Niet weggooien hoor! Er zijn namelijk nog genoeg recepten waarmee je de restjes kan omtoveren in een heerlijk nieuw gerecht. Haal de mosselen na het koken uit de schelpen en bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bakje samen met het kookvocht. Wacht niet te lang, want veel langer dan een dag blijven ze niet goed. Ter inspiratie zetten wij acht ideeën voor je op een rijtje:

  1. Mosselkroketten

Op zoek naar een culinaire uitdaging voor het weekend? Ga aan de slag met mosselkroketten. Dit is namelijk super lekker! Het is even wat werk, maar perfect om samen te doen op een regenachtige zondagmiddag. Je kunt ze zelfs invriezen na het maken, en ze op elk gewenst moment frituren. Als je binnenkort een borrel hebt maak je met deze mosselkroketten maak jij sowieso de blits!

Bereidingstijd: 90 minuten

  1. Vistaco’s met mosselen en sardines

Vistaco’s kun je maken met allerlei soorten vis en garnalen, maar natuurlijk ook met mosselen. Dit recept is heel erg geschikt voor restjes mosselen, omdat je ze sowieso niet in de schelp serveert. Door de toevoeging van frisse guacamole en pittige jalapeños krijgen de taco’s een Mexicaans tintje. En wat ook fijn is: wanneer de mosselen al gekookt zijn zet je dit gerecht in slechts een kwartier op tafel. Buen provecho!

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Thaise mosselkoekjes

Deze Thaise mosselkoekjes zijn perfect om restjes mosselen voor te gebruiken. Zo maak je heel makkelijk een lekkere hartige snack en hoef je geen leftovers weg te gooien. De koekjes zijn heel smaakvol dankzij de rode currypasta en bosui en door restjes op te maken ga je ook nog eens voedselverspilling tegen. Serveer met een lekkere frisse saus en geniet!

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Hartige mosselbroodjes

Een soort muffins, maar dan hartig. Net even anders maar zeker net zo lekker. En het beste is: je kunt er heel goed restjes mosselen voor gebruiken. Meng de mosselen met ei, bloem en kruiden zoals bieslook en peterselie en maak deze heerlijke snack. Ook geschikt als bijgerecht. Ga jij ze binnenkort proberen?

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Gefrituurde mosselen met remouladesaus

Fan van kibbeling? Dan moet je zeker deze gefrituurde mosselen proberen! Perfect voor bij de borrel en ook nog eens heel makkelijk om te maken. Handig voor wanneer je nog wat mosselen over hebt van de avond ervoor. Serveer er een (zelfgemaakte) remouladesaus bij en je kan je vingers erbij aflikken!

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas

Een volledige maaltijd met restjes mosselen: deze heerlijke quiche. Dit recept is gemaakt met artisjok en geitenkaas, maar je kunt er zelf mee variëren. Heb je nog andere groenten in de koelkast liggen of gebruik je liever oude kaas in plaats van geitenkaas? Maak vooral je koelkast leeg! Zo verspil je niks en geniet je van een lekkere maaltijd. Perfect als avondeten, maar ook als lunch met een lekkere salade erbij.

Bereidingstijd: 50 minuten (inclusief 25 minuten oventijd)

  1. Pizza met mosselen

Pizza? Met mosselen? Jazeker! Mosselen zijn heerlijk op een pizza en dit recept is daar een goed voorbeeld van. Perfect voor wanneer je nog een mosselrestje in de koelkast hebt liggen. Beleg de pizza met tomatensaus, kaas, kappertjes en je favoriete zeevruchten. Even in de oven, en klaar. Eet smakelijk!

Bereidingstijd: 40 minuten (inclusief 15 minuten oventijd)

  1. Vispotje met overgebleven mosselen

Van mosselpan naar vispotje = twee dagen achter elkaar volop genieten. In dit vispotje kun je ook gemakkelijk andere restjes uit de koelkast verwerken, zoals verschillende soorten vis en groenten. Serveer er een broodje bij en je bent klaar!

Bereidingstijd: 30 minuten