Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

7x mosselen met pit

Houd jij wel van een beetje pit? De zilte smaak van mosselen matchen perfect met pittige smaakmakers zoals chorizo, chili en Spaanse peper. Als jij in team pittig zit, dan zijn deze 7 recepten helemaal jouw ding. Pasta met mosselen, pittige ‘nduja en parmezaanse kaas https://www.keukenmeid.com/pasta-met-mosselen/ Mosselen en pasta zijn een perfecte combinatie. Maak dit … Lees verder

9x mosselen in 20 minuten

Ben jij ook zo’n fan van snelle recepten? Denk eens aan mosselen! Wie denkt dat je lang in de keuken moet staan om een lekker mosselgerecht op tafel te zetten heeft het mis. Alle recepten in dit lijstje zijn binnen maximaal 20 minuten klaar. Eet smakelijk! Thaise mosselen ​​https://miljuschka.nl/thaise-mosselen/ Thaise kruiden + mosselen = match … Lees verder

10x wereldse mosselen

Met mosselen kun je eindeloos variëren! Wat dacht je van een Spaanse paella, Thaise mosselen of een Marokkaanse mosseltajine? Duik in de keuken om grenzeloos te genieten met deze 10 verrassende en wereldse mosselrecepten.  Paella met garnalen en mosselen https://bettyskitchen.nl/paella-met-garnalen-bbq/ Waan jezelf even in Spanje met dit heerlijke paella recept. Deze Spaanse rijstschotel met mosselen … Lees verder

Mosselsector presenteert zich met nieuwe film

Het verhaal van de mossel van zaad tot bord Met unieke onderwaterbeelden van zaad uitstotende mosselen en beelden van het arbeidsintensieve werk van het uitzetten van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) neemt de Nederlandse mosselkweeksector de kijker mee in het verhaal van de mossel, van zaad tot bord. De net verschenen nieuwe video is nu te bekijken op … Lees verder

Nederlandse mosselvisserij winnaar MSC Duurzame Vis Awards België!

Vandaag is voor het tweede jaar op rij De Nederlandse mosselvisserij de winnaar van de MSC Duurzame Vis Awards België. De prijs werd toegekend in de categorie Belangrijkste gecertificeerde visserij. Dag in, dag uit wordt er hard gewerkt door organisaties om de visindustrie te verduurzamen en vis veilig te stellen voor nu en de generaties … Lees verder

Probeer nu: Loaded mosselen!

Loaded mossel is een Zeeuwse mossel gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet. Ideaal voor de borrelplank, tapas of als voorgerecht. Een klein gerechtje in de schelp wat beleving aan tafel brengt. Het idee komt uit Turkije, daar is de Midye Dolma populair streetfood. De nieuwe Borrelhap is te koop bij … Lees verder

9x mosselen in de zomer

Het is augustus en dat betekent dat de Zeeuwse mosselen in de winkel liggen! Veel mensen denken dat mosselen alleen beschikbaar zijn als de ‘r’ in de maand zit. Maar dit is niet het geval. Mosselen zijn dé perfecte toevoeging aan jouw favoriete zomerse gerechten. Wat dacht je van een frisse mossel pastasalade of een … Lees verder

Persbericht – Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit

Persbericht Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit Nieuw seizoen bodemcultuur van start met lancering ‘Loaded mosselen’ als borrelhap Onder grote belangstelling zijn vandaag in de Oosterschelde officieel de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen 2023 van de bodem opgevist. Kenners roemen de kwaliteit, die veel beter is dan vorig jaar. Aan boord konden topkoks Jannis … Lees verder

PERSBERICHT Nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen nu overal verkrijgbaar

PERSBERICHT Nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen nu overal verkrijgbaar Uitstekende kwaliteit dankzij week uitstel Mosselkweker Jan Bout heeft vandaag zijn eerste hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen geoogst. Bout en zijn collega’s van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers moesten dit jaar langer wachten. Het mindere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen. Het geduld … Lees verder

Doe de Mossel – Lijstjes

  Pastarecepten Makkelijk, snel én bijzonder: deze pastagerechten met mosselen hebben het allemaal. Vervang de klassieke kip of garnalen eens door mosselen en laat je verrassen. Om je te  inspireren hebben we zeven heerlijke, makkelijke pastarecepten met mosselen op een rij gezet. Welke ga jij binnenkort maken? #DoeDeMossel Risotto Ben jij fan van mosselen én … Lees verder

8x risotto met mosselen

Risotto met vis of zeevruchten: een klassieke combinatie. Mosselen, gamba’s, zalm… loopt het water je al in de mond? In de acht recepten hieronder laten we zien op welke manieren je mosselen kunt verwerken in je risotto. Verrassend veel smaken komen voorbij! Het maken duurt van een risotto is helemaal niet moeilijk. Ga jij een … Lees verder

8x recepten met left-over mosselen

Heb je genoten van een volle pan mosselen, maar heb je nog een portie over? Niet weggooien hoor! Er zijn namelijk nog genoeg recepten waarmee je de restjes kan omtoveren in een heerlijk nieuw gerecht. Haal de mosselen na het koken uit de schelpen en bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bakje samen … Lees verder

6x mosselen in de herfst

Het is herfst! Tijd voor heerlijke seizoensgroenten zoals paddenstoelen, pompoen en bietjes. Maar ook mosselen zijn nog steeds volop verkrijgbaar. In de herfstmaanden kun je blijven genieten van deze heerlijke zeevruchten, en het is extra leuk om ze in een herfstig jasje te steken. Door de mosselen te combineren met typische herfstgroenten maak je een … Lees verder

8x lunch met mosselen

Mosselen staan vaak ‘s avonds op tafel, maar kunnen ook prima voor de lunch. Of het nou een broodje is of een salade: met mosselen kun je alle kanten op. Want zeg nou zelf, saai lunchen, dat wil toch niemand! En tip: als je wat restjes mosselen over hebt is je lunch je éxtra snel … Lees verder

5x Curry met mosselen

Smaakvol, makkelijk te maken en heel veelzijdig, dat zijn curry’s. Heerlijk met mosselen, kip of garnalen bijvoorbeeld. Voeg currypasta, kokosmelk en wat groenten toe en je hebt een heerlijke maaltijd. Perfect voor de dagen waarop je niet veel tijd hebt, maar toch wat lekkers op tafel wilt zetten. Benieuwd hoe je mosselen kunt verwerken in … Lees verder

Mosselweek 2022 is begonnen!

Mosselen, de nieuwe oester? De mossel is bezig met een opmars en ontdoet zich van haar traditionele jasje. De mossel krijgt uit allerlei hoeken steun. Van influencers tot rappers, van sterrenchefs tot jonge chefs, van early adaptors tot nieuwe ondernemers. Wordt de mossel, de nieuwe oester? Trends in de mosselscene Donnie, Vjeze Fur (Jeugd van … Lees verder

Winnaar MSC Duurzame Vis Awards België

De Nederlandse mosselvisserij is de winnaar van de eerste MSC Duurzame Vis Awards België. De prijs werd toegekend in de categorie Belangrijkste gecertificeerde visserij. De uitreiking vond plaats op 6 oktober 2022. William Morré van MSC België lichtte de uitverkiezing toe: “De mosselsector is van uitermate belang voor ons programma in België. Mosselen zijn naar volume het meest … Lees verder

Doe de Mossel

Nieuwe campagne: Doe de Mossel Doe de mossel! Voeg eens mosselen toe aan je favoriete pasta of curry en laat je verrassen. Want mosselen zijn lekker, makkelijk te bereiden én ook nog eens hartstikke duurzaam. #doedemossel https://www.youtube.com/watch?v=Zdom9aY6XiA Met de korte swingende commercial Doe de Mossel worden vanaf deze maand consumenten aangespoord hun favoriete recepten een … Lees verder

7x Pasta met mosselen

7x Pasta met mosselen Pasta: een echte allemansvriend. Je kunt er eindeloos mee variëren, het staat snel op tafel en het vult goed: wat wil je nog meer? Nou, probeer eens pasta met mosselen! De klassiekers pasta bolognese, spaghetti carbonara en ravioli kennen de meeste mensen wel, dus tijd voor wat nieuws. Vervang kip of … Lees verder

7 x mossel klassiekers

7 klassiekers om het mosselseizoen mee af te trappen! Het mosselseizoen is officieel geopend! Perfect moment dus om te vieren dat ze weer volop verkrijgbaar zijn. Wij hebben zeven klassieke mosselrecepten op een rijtje gezet zodat je de hele week kunt genieten van heerlijke mosselen. Een hardnekkige fabel is dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn wanneer … Lees verder

Mosselseizoen 2022 officieel gestart

Persbericht Mosselseizoen officieel gestart Mosselsector investeert in duurzame uitbreiding kweek Yerseke, 6 juli 2022 – Geen ‘gewone’ start van het mosselseizoen, in Yerseke aan de Oosterschelde vandaag. Met een ‘Ode aan de Mossel’ werd de nieuwe oogst van de Zeeuwse bodemcultuur officieel gepresenteerd. Intussen kondigt de sector forse investeringen aan in de verduurzaming van de kweek. … Lees verder

Seizoen hangcultuurmosselen 2022 van start!

Persbericht Seizoen hangcultuurmosselen 2022 van start! Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is vandaag officieel van start gegaan met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. Alle productielocaties – ook in het Grevelingenmeer - laten al een uitzonderlijk mooie kwaliteit zien voor de tijd van het jaar. Juist … Lees verder

Bekende influencers gaan Mosselchallenge aan

Persbericht Jongeren enthousiast maken voor mosselen Bekende influencers gaan Mosselchallenge aan De vorig jaar gestarte Mosselchallenge krijgt dit jaar een vervolg. Katja Schuurman, rapper Donnie en de Vlaamse tv-persoonlijkheid Eline de Munck gaan, onder leiding van Dennis Weening, de strijd aan om in 15 minuten een mosselgerecht te maken en ook drie opdrachten uit te … Lees verder

Hercertificering MSC Nederlandse mosselvisserij

PERSBERICHT Hercertificering MSC Nederlandse mosselvisserij Op weg naar 15 jaar duurzaam gecertificeerde mosselvangst Eerder deze maand ging het mosselseizoen in Nederland officieel van start. Vorige week werd bekend dat dit wederom volgens de MSC-standaard voor duurzame visserij gebeurt. De visserij is als geheel weer door de MSC-beoordeling gekomen, voor de derde keer sinds de toetreding in 2011.  De hercertificering geldt voor vijf jaar, waarbij jaarlijkse controles door onafhankelijke auditors blijven plaatsvinden. De bodem- en … Lees verder

Zeeuws mosselseizoen start met uitzonderlijke kwaliteit

Zeeuws mosselseizoen start met uitzonderlijke kwaliteit Eerste Zeeuwse mosselen per drone het land in 7 juli 2021 – Met een eerste zak vers opgeviste mosselen onder een transportdrone is vandaag in Yerseke het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen officieel afgetrapt. De mosselen hadden als bestemming het nieuwe pop-up restaurant Moules//Frites van Sergio Herman in Zeebrugge. … Lees verder

Seizoen Zeeuwse hangcultuurmosselen geopend

Seizoen Zeeuwse hangcultuurmosselen geopend Zeeuwse topchef van Pure C brengt mosselgerechtjes geïnspireerd op EK voetbal Bruinisse, 1 juni 2021 – De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen zijn boven water gehaald. Door het koude voorjaar hadden de mosselen een weekje langer nodig dan vorig jaar om gevuld te raken. De Zeeuwse hangmosselkwekers verwachten echter … Lees verder

Mosselsector zet met EU-subsidie stappen om jongeren aan de mossel te krijgen

Project voor 3 jaar Mosselsector zet met EU-subsidie stappen om jongeren aan de mossel te krijgen Yerseke, 11 april 2021 – De Zeeuwse mosselsector heeft in 2020 belangrijke stappen gezet om jonge consumenten aan de mossel te krijgen. Dankzij de vorig jaar toegekende EU-subsidie zijn promotie-activiteiten gericht op 25-35 jarigen uitgevoerd. Cijfers van GfK tonen … Lees verder

Systemen voor invang mosselzaad te water in Waddenzee

Nieuwsbericht MZI uitzet Waddenzee Systemen voor invang mosselzaad te water in Waddenzee MZI’s geven mosselkweek grotere grondstofzekerheid Yerseke, 15 april 2021 – Gisteren werden op de Waddenzee de eerste mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) van het seizoen 2021 geplaatst. Dat gebeurde door mosselkweker Dennis Verschuure, eigenaar van de Yerseke 18, en een aantal Zeeuwse collega’s. Mosselzaadinvangsystemen worden inmiddels … Lees verder

Bekende Nederlanders gaan #mosselchallenge aan

PERSBERICHT Drie zondagen in september livestream Bekende Nederlanders gaan #mosselchallenge aan Shelly Sterk, Freddy Tratlehner (Vjèze Fur) en Nienke Plas gaan op drie zondagen in september de uitdaging aan om in 15 minuten elk een superlekker en verrassend mosselgerecht klaar te maken. Hun afwisselend door Dennis Weening en Resley Stjeward begeleide challenges zijn live te … Lees verder

Zeeuwse mosselseizoen 2020 van start

Zeeuwse mosselseizoen 2020 van start JAN DE MOSSELMAN SCHIET TRUCKKARAVAAN MET EERSTE ZEEUWSE MOSSELEN WEG Yerseke, 08 juli 2020 – De mosselman die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat, heeft vandaag op spectaculaire wijze het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Nadat vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse … Lees verder

Nieuwsbericht Oosterschelde weer open

Het deelgebied Oosterschelde Oost is sinds 30 juni weer open voor de visserij en handel op schelpdieren. Op 19 juni was het gebied tijdelijk, preventief gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij de wekelijkse monstername van schelpdieren was de biotoxine Tetrodotoxine (TTX) geconstateerd. Bij hoge watertemperaturen doet dit zich sinds 2016 elk jaar … Lees verder

Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België

Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België Jan Boskamp en Sven Ornelis eten mee voor goede doel Vanmiddag zaten Jan Boskamp en Sven Ornelis samen met meer dan 400 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan tafels met … Lees verder

Persbericht: Mosselkaravaan vertrekt met eerste oogst

Jan Boskamp geeft startschot Zeeuws mosselseizoen 2019 Met het vertrek van de mosselkaravaan is vandaag in het Zeeuwse Yerseke het nieuwe seizoen van de bodemcultuurmosselen gestart. De populaire voetbalanalist Jan Boskamp gaf om half een het startschot. Een lange stoet van meer dan 40 vrachtwagens en bestelbusjes reed vanuit de vissersplaats naar klanten in België … Lees verder

Seizoen Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart

PERSBERICHT Seizoen van Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart Eerste oogst boven water gehaald, bodemcultuurmosselen over vijf weken verwacht Vandaag zijn op de Oosterschelde de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water gehaald. De mosselen zijn vanaf volgende week overal volop verkrijgbaar. De hangcultuurmosselen zijn de eerste van het nieuwe seizoen, over zo’n vijf weken … Lees verder

Zeeuwse mosseltour 2018 Yerseke

Van bodem tot bord – zaterdag 6 oktober Zaterdag 6 oktober organiseren wij de Zeeuwse mosseltour! Leer de wereld achter de Zeeuwse mossel kennen. Vaar mee op een kotter, bezoek de mosselveiling, en laat je rondleiden langs de historische oesterputten. Ontmoet mosselkenner en TV persoonlijkheid Wouter Klootwijk. Uiteraard zijn er volop heerlijke mosselen te eten, is er … Lees verder

Persbericht. Mosselseizoen verlaat maar spectaculair van start

ONDERZEEBOOT VIST NIEUWE OOGST ZEEUWSE MOSSELEN VAN BODEM OOSTERSCHELDE Vandaag is op spectaculaire wijze het Zeeuwse mosselseizoen officieel afgetrapt. De Nederlandse onderzeeboot Drebbel haalde bij het Zeeuwse Yerseke de nieuwe oogst boven water. Hiermee is enkele weken later dan gebruikelijk het Zeeuwse mosselseizoen officieel van start gegaan. Vanaf nu is de Zeeuwse zilte delicatesse overal … Lees verder

Nieuwsbericht. Mosselkeukengeheimen

Lekker anders en bijna het hele jaar door! Hoog tijd om mossel-keukengeheimen te verklappen! Mosselen kun je namelijk ook heel lekker wokken. Op Indiase of Turkse wijze bijvoorbeeld. Bovendien zijn mosselen gewoon van juli tot april verkrijgbaar. Dus kun je (bijna) het hele jaar door genieten van de heerlijkste mosselgerechten. Ga experimenteren en maak kans … Lees verder

Persbericht. Langste Mosseltafel van België serveert mosselen aan 500 Belgen

Nederland trakteert zuiderburen Vanmiddag schoven in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Maar liefst 660 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpannen aan de tafel met een lengte van 150 meter geserveerd. De Zeeuwse mosselsector trakteerde daarmee op een bijzondere wijze de zuiderburen. België is het belangrijkste afzetland voor de Zeeuwse schelpdieren. Maar liefst … Lees verder

Nieuwsbericht. Verhaal van de Zeeuwse mossel-serie met Wouter Klootwijk van start

Vandaag is de eerste aflevering van de videoserie met Wouter Klootwijk over het Verhaal van Zeeuwse mossel van start gegaan. De herkomst van de Zeeuwse mossel en het werk van de mosselkwekers staat centraal in een serie korte video’s van foodjournalist en TV-persoonlijkheid Wouter Klootwijk (o.m. Wilde Keuken en Klootwijk aan Zee). Klootwijk vertelt via … Lees verder

Persbericht. Nationale Mosselweek van start

Zaterdag 2 september start de Nationale Mosselweek. Met de 'R' in de maand neemt de belangstelling voor Zeeuwse mosselen in Nederland traditioneel sterk toe. Na de primeurmaanden juli en augustus piekt de mosselconsumptie in september significant. Het thema van de mosselweek is dit jaar ‘Schuif aan bij de mosseltafel’. Thuis of in een van de … Lees verder

Mosselseizoen van start op bodem van de Oosterschelde

PERSBERICHT “Liefhebbers kunnen zich verheugen op mooie gevulde mossel”  Onder toeziend oog van vier finalisten van de verkiezing Miss Nederland 2017 is vandaag op de Oosterschelde de nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Het was het startschot voor het nieuwe seizoen waar mosselliefhebbers in België en Nederland reikhalzend naar hebben uitgekeken. Vanaf nu is de … Lees verder

Mosselsector maakt zich klaar voor nieuw seizoen

Nieuwe verwaterpercelen geven logistieke zekerheid  Yerseke, 2 juni 2017 –  De mosselsector in het Zeeuwse Yerseke maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen. Bij de start van het vorig seizoen werd de sector onaangenaam verrast door een tijdelijke preventieve sluiting van de visserij op de percelen met voorraad, de zogenaamde verwaterpercelen. De sluiting was het gevolg van … Lees verder

23 mei nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen

Start seizoen hangcultuurmosselen De Nederlandse mossel-hangcultuursector is misschien slechts goed voor zo’n 3 procent van het totale mosselaanbod, toch kunnen deze mosselen altijd vier tot zes weken eerder geoogst worden dan de mosselen van de bodemcultuur. Hoger in de waterkolom is immers meer voedsel aanwezig, waardoor de hangmosselen sneller groeien

Nederlandse mossel mag ook komende vijf jaar MSC-keurmerk voeren

Mosselen uit de Nederlandse wateren mogen ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren. Met glans hebben zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als de hangcultuurkwekers het hercertificeringstraject doorlopen. Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde en Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn aantoonbaar duurzaam. Certificaat voor bodem- en hangcultuur verlengd De mosselsector is blij dat het strenge hercertificeringstraject probleemloos is … Lees verder