Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

ONDERZEEBOOT VIST NIEUWE OOGST ZEEUWSE MOSSELEN VAN BODEM OOSTERSCHELDE

Vandaag is op spectaculaire wijze het Zeeuwse mosselseizoen officieel afgetrapt. De Nederlandse onderzeeboot Drebbel haalde bij het Zeeuwse Yerseke de nieuwe oogst boven water. Hiermee is enkele weken later dan gebruikelijk het Zeeuwse mosselseizoen officieel van start gegaan. Vanaf nu is de Zeeuwse zilte delicatesse overal volop verkrijgbaar. Letterlijk op de bodem van de Oosterschelde – op een bij laagwater drooggevallen zandplaat – lieten zo’n 100 mosselliefhebbers de nieuwe oogst bijzonder goed smaken. “Het Zeeuwse mosselseizoen gaat van start met jonge, goedgevulde mosselen”, aldus Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling.

Mosselkwekers en mosselhandelaren moesten dit jaar enkele weken langer wachten tot de Zeeuwse mosselen rijp waren. Liefhebbers werden de afgelopen weken voornamelijk bediend met mosselen uit de Duitse Waddenzee en de Ierse en Engelse baaien. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen blij verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.”

 Mosselen eten op zandplaat in Oosterschelde
De start van het seizoen is in het Zeeuwse mosselhart Yerseke altijd reden voor een feestje. Een uitgebreid gezelschap – waaronder mosselfans uit België en Nederland – liet zich vandaag, op een zandplaat middenin de Oosterschelde, de Zeeuwse mosselen bijzonder goed smaken. Slechts een paar uur per dag ligt deze plaat – direct naast de onderwaterpakhuizen voor mosselen – droog. Zeeuwse mosselkokers bereidden er ‘mosselen natuur’. Chef Peter Vlyminck van de Belgische foodtrucksensatie Jean sur Mer verraste met hippe, internationale fingerfood gerechten zoals een Japanse mosselgerechtje met panko en miso, een Zuid-Amerikaanse mossel ceviche en een Catalaanse mossel met chorizo.

Na 25 jaar vernieuwing mosselpercelen in Waddenzee en Oosterschelde
Vanuit de onderzeeër was goed te zien hoe de mosselen op onderwaterakkers, op de bodem van de Oosterschelde, in hun natuurlijke omgeving leven en groeien. Juist over de herkomstgebieden van de Nederlandse mossel was ook goed nieuws te melden. Het afgelopen jaar hebben de mosselsector, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, NGO’s, Rijkswaterstaat en garnalenvissers intensief samengewerkt aan een optimalisatieplan voor de kweek van de Zeeuwse mossel in de Waddenzee en Oosterschelde. De mossel is een natuurproduct. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderende stroming, heeft hierdoor direct invloed op de kweek. Verschillende gebieden zijn inmiddels niet meer bruikbaar. Voor het eerst in bijna 25 jaar worden de bakens daarom letterlijk verzet. De onderwaterakkers schuiven wat op en meerdere hectares worden teruggegeven aan de natuur. “De Zeeuwse mosselkwekers zijn blij dat dit project succesvol verloopt. De verwachting is dat de vernieuwing van de kweekpercelen zowel de natuur als de productie en kwaliteit van de Zeeuwse mossel ten goede gaan komen”, aldus Addy Risseeuw van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

EINDE BERICHT

Voor meer informatie over dit bericht: Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas, tel. +31 6 46611099, info@mosselbureau.nl.