Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland
Zeeuws mosselseizoen start met uitzonderlijke kwaliteit

Eerste Zeeuwse mosselen per drone het land in

7 juli 2021 – Met een eerste zak vers opgeviste mosselen onder een transportdrone is vandaag in Yerseke het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen officieel afgetrapt. De mosselen hadden als bestemming het nieuwe pop-up restaurant Moules//Frites van Sergio Herman in Zeebrugge. Maar ook overal elders in België en in Nederland is de nieuwe oogst Zeeuwse mosselen vanaf nu volop verkrijgbaar. Kenners roemen de uitzonderlijke kwaliteit van de mosselen dit jaar. Liefhebbers kunnen daarbij voortaan ook terecht bij de allereerste mosselautomaat van Nederland in Yerseke zelf. Als onderdeel van de seizoenstart trok Jan Boskamp hier de eerste verpakking verse mosselen uit de muur.

Een koud voorjaar, met veel regen afgewisseld met zonneschijn, heeft gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Mosselkwekers, mosselhandelaren en wetenschappers zijn het erover eens dat de huidige kwaliteit van de schelpdieren begin juli sinds mensenheugenis niet is gezien. Mosselkweker Jan Schot: “De natuur verrast ons dit jaar. De kwaliteit van de mosselen is fenomenaal goed. Wij zien vispercentages van 30 tot 35 procent. Zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit.”

2020 goed seizoen ondanks corona
De kwaliteit aan het begin van het nieuwe seizoen stemt hoopvol voor het doortrekken van de positieve lijn in de afzet in 2020. “Ondanks corona zagen wij de afzet bij de retail in België en Nederland het afgelopen jaar sterk stijgen. Daarmee kon de gedeeltelijke horecasluiting redelijk gecompenseerd worden. Komende jaren gaan wij gesteund door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij de afzetbevordering verder een stimulans geven. De mossel is een duurzaam, hoogwaardig eiwitproduct met een hele lage voetafdruk dat bovenal lekker is en makkelijk te bereiden. Zowel in Nederland als in België zien wij veel kansen om jongere consumenten te inspireren,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw.

Eerste mosselautomaat in Nederland
Vandaag is in Yerseke ook de eerste mosselautomaat van Nederland in gebruik genomen. De koelautomaat staat direct aan de haven. Rechtstreeks vanaf de kweker zijn hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verse mosselen verkrijgbaar. In België zijn dergelijke mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Ook in het buitengebied in Nederland neemt de populariteit van versautomaten voor bijvoorbeeld asperges, aardbeien en ijs sterk toe.

Hele zomer Mossel&Oesterboulevard Yerseke
Naast landelijke mediacampagnes speelt de mosselsector ook in op de groeiende interesse  voor lokaal geproduceerde producten. Vanaf 14 juli is vissersdorp Yerseke weer de gehele zomer omgetoverd tot Mossel&Oesterboulevard. Naast dagelijks rondvaarten en rondleidingen, biedt de Mossel&Oesterboulevard daarbij elke woensdag een speciaal programma met onder meer muziek, culinaire wandelingen, foodtrucks, schelpdierentochten voor kinderen en nog veel meer. De Mossel&Oesterboulevard duurt t/m 29 september.

Uitbreiding mosselkweek 2022
In Nederland zijn zo’n 50 mosselkwekers – met 88 vergunningen – die hun activiteiten uitoefenen in de Waddenzee en op de Oosterschelde, beide Natura 2000-gebieden. De jaarlijkse productie bedraagt circa 50 miljoen kilo. Met natuurorganisaties en overheid zijn voor de Waddenzee eind vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt om de mosselzaadvisserij af te bouwen en over te schakelen naar mosselzaadinvanginstallaties. Bovendien zijn op de Waddenzee na 25 jaar de bakens van de mosselpercelen letterlijk verzet. De verwachting is dat hierdoor de oogstopbrengst zal toenemen.

Ook goed nieuws voor de mosselkwekers is groen licht voor een pilot om in 2022 de mosselkweek uit te breiden in de Zeeuwse Voordelta. 

Klik hier voor meer beeldmateriaal in hoge resolutie

www.mosselen.nl
www.mosselboulevard.nl/www.mosselboulevard.be

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, tel. 070 – 385 18 02, mobiel 06-46611099 of per email: info@mosselbureau.nl