Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Persbericht

Kinderen bij de boekpresentatie zelf op mosselvangst

Nieuw realistisch kinderboek Wouter Klootwijk ‘De zee hield het lang geheim’

Fotobijschrift: Lancering kinderboek ‘De zee hield het lang geheim’.
Bekijk hier de beelden in hoge resolutie.

Bij het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) in Yerseke is het nieuwste kinderboek van Wouter Klootwijk gelanceerd. ‘De zee hield het lang geheim’ beschrijft de spannende avonturen van Luuk en Kaat, kinderen van een Zeeuwse mosselvisser. Burgemeester José van Egmond van de Gemeente Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, las vandaag aan basisschoolkinderen een passage uit het boek voor.

Geïnspireerd door het geheim uit het boek hingen de kinderen tijdens de boekpresentatie zelf een touw in de getijdebakken van het NIOZ in de Oosterschelde. Nu is het voor al deze kinderen hopen dat – net als bij Luuk en Kaat uit het boek – daar aan het einde van de zomer mosselen aan groeien. Na de schoolvakantie komen ze dat zelf ontdekken. 

Fotobijschrift: Burgemeester José van Egmond leest voor uit ‘De zee hield het lang geheim’. Bekijk hier de beelden in hoge resolutie.

Oud TV-programmamaker en journalist Wouter Klootwijk – bekend van programma’s als Klootwijk aan Zee en de Wilde Keuken – is een gevierd kinderboekschrijver. Zijn jongste boek is gesitueerd in Zeeland en meer in het bijzonder in een van de mosseldorpen. Luuk en Kaat beleven in het boek tal van avonturen en doen een grote ontdekking. Op een dag hangt Luuk zijn fles met warme thee in het koude zoute water van de haven. Er steekt storm op. Luuk en Kaat gaan vlug naar huis en vergeten hun fles. Totdat ze maanden later iets heel bijzonders ontdekken. 

De kinderen van groep 7 van de G.H. Kerstensschool hebben nu een eigen touwtje in de Oosterschelde gehangen. Hopelijk doet de natuur zijn werk en kunnen de kinderen aan het einde van de zomer de eerste babymosseltjes oogsten. 

De mosselsector is enthousiast over het kinderboek van Wouter Klootwijk. “Wouter Klootwijk is in staat een op het oog ingewikkelde boodschap voor kinderen krachtig en beeldend te maken. Het boek ‘De zee hield het lang geheim’ beschrijft heel sprekend de groei van mosselen in de natuur,” aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers bij de lancering. 

Het door Esther Leeuwrik prachtig geïllustreerde boek ‘De zee hield het lang geheim’ is uitgegeven door Uitgeverij Leopold en te koop bij de boekhandel of online.  

Eerdere kinderboeken van Klootwijk vielen in de prijzen. In 2017 schreef hij  ‘Anne, het paard en de rivier’, over een meisje dat onbevangen de wijde wereld ingaat. Het werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury en bekroond tot een van de Best Verzorgde Boeken. In 2019 verscheen ‘Naar de overkant’, waarin twee kinderen die elkaar aan de overkant van een rivier zien een manier bedenken om elkaar te kunnen bereiken. Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel. 

Bekijk hier meer beelden in hoge resolutie. 

Volg ons op:

FacebookInstagramWebsiteYouTubeTikTok


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, tel. 070 – 385 18 02, mobiel 06-46611099 of per email: info@mosselbureau.nl