Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Bruinisse, 26 mei 2020 – In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout vandaag de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zo legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.

Het officiële keurmerk van de Europese Unie benadrukt nog eens dat mosselen puur natuur zijn. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur, die dus 95 procent van het totale areaal vertegenwoordigt, start dit jaar op 1 juli.

De kwekers vieren normaal gezien altijd de oogst van de eerste hangcultuurmosselen. Niet zo dit jaar door de coronamaatregelen, maar dat neemt niet weg dat de hangcultuurkwekers vol vertrouwen aan het seizoen beginnen. “Het is voor de mosselsector een belangrijke opsteker dat vanaf 1 juni in Nederland, en vermoedelijk een week later in België, de restaurants en terrassen gefaseerd opengaan,” aldus Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers. De verwachting is dat vele liefhebbers aan de Zeeuwse kust en vooral ook in België veel goesting hebben naar de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen.

Skal certificering 100% biologisch

Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100 procent natuurlijk. Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft met ingang van dit seizoen het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie. De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch- ook gezond voor mens en natuur dus.

De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun biologische kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen:
– Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn;
– Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien zij hierna in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in de tussentijd hun voedsel (algen) uit het water.

Streekkeurmerk
Alleen in Zeeland, in de Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer, zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De negen leden tellende Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen. De productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo.

Zeeuwse topchef Syrco Bakker
Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrco Bakker die verbonden is aan het Zeker Zeeuws streekkeurmerk.

Voor meer informatie over het biologische certificaat kijk op: https://www.skal.nl/certificeren/aquacultuur/mosselen-en-oesters-1/mosselen-en-oesters

Recepten, meer tips en informatie zijn te vinden op mosselen.nl of zeeuwsemosselen.be

Einde bericht