Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Zaterdag 2 september start de Nationale Mosselweek. Met de ‘R’ in de maand neemt de belangstelling voor Zeeuwse mosselen in Nederland traditioneel sterk toe. Na de primeurmaanden juli en augustus piekt de mosselconsumptie in september significant. Het thema van de mosselweek is dit jaar ‘Schuif aan bij de mosseltafel’. Thuis of in een van de deelnemende restaurants.

Mosselen eten is een bijzondere eetbeleving: uit de pan eten, met een schelp als enig eetgerei en wat langer tafelen dan gewoonlijk. De Zeeuwse mosselsector wil dat eetmoment via het thema van de mosselweek benadrukken en zo mensen over de streep halen vrienden of familie uit te nodigen en Zeeuwse mosselen op tafel te zetten. Ook restaurants zijn gestimuleerd een mosseltafel in te richten. De door heel Nederland deelnemende restaurants zijn te vinden via de site mosselen.nl.

Zo uit Zeeland

Met de Nationale Mosselweek introduceert de mosselsector ook de nieuwe meerjarige campagne ‘Mosselen, Zo uit Zeeland’. De campagne – gericht op Nederland en België –  gaat nadrukkelijk in op de herkomst van de mosselen. Met mosselen haal je Zeeland naar je eigen keuken. Een puur natuurproduct met een zilte smaak dat synoniem is voor een bijzondere eetbeleving. ‘Zo uit Zeeland’ verwijst ook naar de Zeeuwse manier van verwerking en naar de snelheid die het product aflegt van boot tot bord.

 Zo uit Zee-serie met Wouter Klootwijk

De herkomst van de Zeeuwse mossel en het werk van de mosselkwekers staat ook centraal in een serie korte video’s van foodjournalist en TV-persoonlijkheid Wouter Klootwijk (o.m. Wilde Keuken en Klootwijk aan Zee). Vanaf 5 september vertelt hij via de eigen sociale media-kanalen van het Nederlands Mosselbureau tien weken lang het verhaal van de mossel. “Consumenten hebben een toenemende interesse in de herkomst van wat zij eten. Juist het verhaal van de mossel is uniek. Het is niet zo dat je een net uitgooit en mosselen opvist. Het is een vorm van natte landbouw. Kwekers zijn minimaal twee jaar bezig om een optimaal product naar de markt te brengen. Wij zijn heel verheugd dat Wouter Klootwijk, die een nauwe betrokkenheid heeft met alles wat vis, schaal- en schelpdieren betreft, dit verhaal op de hem zo treffende wijze gaat brengen,” aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

 

Mosselen Zo op tafel

 Recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kg mosselen
  • 2 prei
  • 2 uien
  • paar takjes bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 glas droge witte wijn, water of bier

Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snijd de prei en de uien in dunne ringen. Snijd de (blaadjes van de) bladselderij grof. Was de groenten. Doe de mosselen met de gesneden groente in een ruime kookpan. Voeg wijn, water of bier toe, sluit de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen op hoog vuur, laat drie keer het deksel omhoog komen en de mosselen zijn in 5 tot 8 minuten gaar. Schud ze tijdens het koken af en toe om.

Zeeuwse tip: kook geen wortelen mee, wortelen zijn zoet en doen de zilte smaak teniet.