Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Nederland trakteert zuiderburen

Vanmiddag schoven in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Maar liefst 660 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpannen aan de tafel met een lengte van 150 meter geserveerd. De Zeeuwse mosselsector trakteerde daarmee op een bijzondere wijze de zuiderburen. België is het belangrijkste afzetland voor de Zeeuwse schelpdieren. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België.” 

Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, konden ze zondagmiddag gratis tafelen aan het Willemdok op het MAS-eiland. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 150 meter – opgesteld op het Zeelandplein, tijdens het maritieme evenement Water-rAnt. “Met een team van 30 is de uitdagende klus geklaard: 660 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Dat was even hectisch, want mosselen moeten maar kort garen en we wilden alle 500 porties gelijktijdig serveren ”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Voor het serveren van de mosselen werden vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren. “Daarmee konden we de mosselpannen op een veilige en vlotte manier aan tafel vullen zonder al te veel heen en weer te moeten lopen”, aldus Rob Rameau, de ervaren restaurateur van het Zeeuwse strandrestaurant Our Seaside uit Renesse die maandenlang aan de voorbereiding gewerkt heeft.

Klik hier voor een sfeerimpressie.