Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België

Jan Boskamp en Sven Ornelis eten mee voor goede doel

Vanmiddag zaten Jan Boskamp en Sven Ornelis samen met meer dan 400 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan tafels met een totale lengte van 175 meter. Hoofdgasten waren Jan Boskamp en Sven Ornelis. Boskamp was helemaal in zijn element:  “Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans. En we deden het niet zomaar. De opbrengsten komen geheel ten goede aan onderzoek naar prostaatkanker.” 

Met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd net geen record gebroken. Het herfstachtige weer zorgde voor een mindere opkomst dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan, toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel.

Met het initiatief voor de langste mosseltafel luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 175 meter – opgesteld. “Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

De gasten aan tafel genoten zichtbaar van de mosselen. Zo zei een van hen: “Het is fris en regenachtig buiten, maar de mosselen zijn zalig en warm. ” Iemand anders voegde daaraan toe: “Volgende keer ben ik er weer bij, en neem ik al mijn vrienden mee. Dan verbreken we het record wel!” 

Belg eet gemiddeld 5 kilo mosselen
De timing van de Langste Mosseltafel is niet toevallig”, vertelt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. “Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is.” Voor de Zeeuwse mosselsector is België het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

Goed doel
Deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2.500 euro op voor Distinguished Gentleman’s Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma’s.