Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Couscoussalade met komijnmosselen

Ingrediënten (4 personen):
  • 2 kg mosselen
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 300 g couscous
  • 3 tomaten, zonder zaadlijsten in blokjes
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 5-6 el olijfolie extra vierge
  • 2 citroenen
  • 150 g feta, verkruimeld
  • 3 el munt of platte peterselie, grof gehakt
  • 1 plat brood, voor erbij
  • Hoofdgerecht
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  1. Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de knoflook met de komijn en een laagje water (1 cm) in een pan. Voeg de mosselen toe. Stoom de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  2. Strooi intussen de couscous in een schaal. Schenk er 500 ml heet water op. Wel de couscous 5 min. Roer de korrels met een vork los.
  3. Schep de tomaat, de komkommer, de ui, de olijfolie en het sap van 1 citroen door de couscous. Voeg de feta en de munt of peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer de couscoussalade met de komijnmosselen, de laatste in partjes gesneden citroen en het brood. Lekker met knoflooksaus.

Stoomoven: Een stoomoven is ideaal voor de mosselen: leg de mosselen in een stoomovenpan (zonder gaatjes) en stoom ze in de voorverwarmde stoomoven in 8 min. gaar, of tot alle schelpen open staan. Voeg 1 tl komijn en 1 fijngehakt teentje knoflook aan de couscoussalade toe.

Trendtip! Vervang de couscous ook eens door bulgur (gestoomde, gedroogde en gebroken tarwe). Ook granen als quinoa en spelt zijn een enorme trend. Ze zijn voedzaam, bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn vooral erg lekker. Een ruim assortiment granen is verkrijgbaar bij biologische winkels en delicatessenzaken. Bulgur en quinoa zijn te vinden in de grotere supermarkten.