Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Hollands kropsla stamppotje met gebakken mosselen en tomaatjes

Ingrediënten (4 personen):
  • ca. 1,5 kg kruimige aardappels
  • 1 flinke kropsla
  • 3 takjes peterselie, fijngehakt
  • ca. 1½ dl melk
  • 2 el roomboter
  • peper, zout
  • ca. 400 g gekookte mosselen (uit de schelp)
  • 250 g cherrytomaatjes
  • roomboter om te bakken
  • Botersaus:
  • 100 gram roomboter
  • 25 g bloem
  • zout
  • 2 dl water
  • Hoofdgerecht
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  1. Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze afgedekt in ca. 20 minuten gaar. Snijd de sla in reepjes. Breng de melk met de boter tegen de kook aan en neem de pan van het vuur. Giet de aardappels af. Laat ze drogen en stamp ze fijn met het warme melkmengsel. Bak de mosselen kort bruin in wat boter. Bak in een tweede pan de tomaatjes tot ze iets barsten, bestrooi ze met de peterselie. Schep de sla door de aardappels, voeg peper en zout toe en warm even door. Schep de tomaat en mosselen op de stamppot.
  2. Lekker met botersaus: Breng het water aan de kook. Verhit 25 gram boter in een pan, roer er de bloem en het zout door. Giet beetje voor beetje het warme water erbij, blijf roeren tot de saus bindt. Snijd de overige boter klein. Haal de pan met de saus van het vuur en roer de klontjes boter erdoor.