Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselen met gerookte boter door Katja Schuurman

Ingrediƫnten (2 personen):
  • 2 kg mosselen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 stronk bleekselderij
  • 50 gr boter
  • 200 ml droge witte wijn
  • gerookte boter:
  • 250 gr roomboter
  • 100 gr fijne houtsnippers om te roken
  • saus:
  • kookvocht van de mosselen
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr gerookte boter
  • 1 citroen
  • evt. zout
  • borrel, Hoofdgerecht, Voorgerecht
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • borrel, Hoofdgerecht, Voorgerecht, borrel, Hoofdgerecht, Voorgerecht
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Mosselen met gerookte boter door Katja Schuurman

Ingrediƫnten (2 personen):
  • 2 kg mosselen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 stronk bleekselderij
  • 50 gr boter
  • 200 ml droge witte wijn
  • gerookte boter:
  • 250 gr roomboter
  • 100 gr fijne houtsnippers om te roken
  • saus:
  • kookvocht van de mosselen
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr gerookte boter
  • 1 citroen
  • evt. zout

Mosselen:

Spoel de mosselen schoon en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snij de knoflook, sjalotten en bleekselderij grof en fruit deze in de boter.

Zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe.

Blus af met de witte wijn en laat de mosselen gaar stomen totdat de mosselen allemaal open zijn.

Giet de mosselen af en bewaar het kookvocht.

Haal de mosselen uit de schelp. Bewaar de mosselen in het afgekoelde kookvocht en hou ongeveer 60 mooi halve schelpen apart voor later.

 

Gerookte boter:

Smelt de boter.

Strooi en laag rooksnippers in de rookoven en zet deze op het vuur.

Plaats de boter in de rookoven, sluit deze af en rook de boter tot deze sterk gerookt ruikt. (heb je geen rookoven? Met een normale oven kan dit ook!)

Mocht dit lastig lijken dan kun je ook gewone boter gebruiken en de saus op smaak brengen met gerookte olijfolie.

 

Saus:

Zeef het kookvocht en kook in tot de helft.

Voeg met een staafmixer blokjes normale boter toe aan de bouillon, zodat deze gaat binden en glanzend wordt.

Voeg vervolgens gerookte boter naar smaak toe.

Maak af met een beetje citroensap en eventueel wat zout.

 

Verwarm ongeveer 60 mosselen in de saus en verdeel deze over de schelpen.

Schuim de saus op met een staafmixer en giet deze royaal over de mosselen

Optioneel: gebruik als afwerking 25 ml lavasolie.

 

Bekijk hier de Mosselchallenge van Katja Schuurman.