Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselpotje met brood

Ingrediënten (2 personen):
  • 1 kg mosselen
  • 150 ml witte wijn
  • 1 bosje bladselderij
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 75 ml witte wijn
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el fijne kruiden, bijv. dragon of bieslook, fijngehakt
  • 3 el crème fraîche
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 1 klein stokbrood
  • - 2 ovenvaste schaaltjes of (soep)kommen
  • Lunchgerecht
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  1. Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Meet 250 ml mosselvocht af en schenk door een zeef. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  2. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zonder te kleuren. Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht erbij. Voeg ook de wijn toe en klop tot een gladde, gebonden saus.
  3. Roer de mosterd en de kruiden door de crème fraîche. Schep de kruidenroom en de mosselen door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de mosselragout in 2 ovenschaaltjes. Bestrijk de rand dun met ei. Leg er een deegplakje – snijd desgewenst bij tot een rondje – op en druk licht aan. Bestrijk de deegdeksels dun met ei.
  5. Bak de mosselpotjes in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en krokant. Serveer met het stokbrood.

    Tip Deze mosselpotjes zijn ideaal voor een lunch met vrienden: maak de mosselragout 1-2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de ragout weer op laag vuur.