Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselsausjes en dips I

Ingrediënten (4 personen):
  • Klassieke mosselsaus:
  • 1 el fijne mosterd
  • 4-5 el mayonaise
  • 1-2 el witte wijn
  • zout en peper
  • Citroenaioli:
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 250 ml extra vierge olijfolie
  • 3-4 el citroensap
  • fijngeraspte schil van de citroen
  • Kruidensausje:
  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes
  • 3 el verse kruiden (bijv. peterselie, dille, tijm en/of munt)
  • 1 el mayonaise
  • 125 g crème fraîche
  • zout en peper
  • Franse mosterdvinaigrette:
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 tl dijonmosterd
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • zout en peper
  • Thaise mosseldip:
  • 2 el limoensap
  • 2 el gembersiroop
  • 4-5 el zoete Thaise chilisaus
  • Sausjes en dips
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Klassieke mosselsaus

Roer 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise. Verdun de saus desgewenst met 1-2 el witte wijn en breng op smaak met zout en peper.

 

Citroenaioli

Doe 3 tenen knoflook, 1 tl grof zeezout, 1 eidooier en 2 el citroensap in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer in de maatbeker en schenk er 250 ml extra vierge olijfolie bij. Pureer met de staafmixer tot een gladde, lobbige knoflooksaus. Voeg naar smaak 3-4 el citroensap en desgewenst een beetje fijngeraspte schil van de citroen toe.

 

Kruidensausje

Meng 1 fijngesnipperde sjalot, 1 el grofgehakte kappertjes, 3 el verse kruiden (bijv. peterselie, dille, tijm en/of munt) en 1 el mayonaise door 125 g crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.

 

Franse mosterdvinaigrette

Klop een klassieke vinaigrette van 2 el witte wijnazijn met 2 tl dijonmosterd en 6 el extra vierge olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng ook eens verse kruiden of een beetje honing door de vinaigrette.

 

Thaise mosseldip

Klop in een schaaltje een gladde dip van 2 el limoensap, 2 el gembersiroop en 4-5 el zoete Thaise chilisaus. Bestrooi desgewenst met een beetje geroosterd sesamzaad.