Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Zeeuws boterbabbelaarijs

Ingrediënten (4 personen):
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 400 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 150 g Zeeuwse boterbabbelaars, fijngehakt
  • 125 ml slagroom
  • 25 g witte chocolade, fijngehakt
  • - mixer of keukenmachine, ijsmachine
  • Nagerecht
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een scherp mes het zwarte merg eruit. Doe het vanillemerg met de leeg geschraapte peul, de melk en de slagroom in een steelpan. Verwarm zachtjes, al roerend, tot de room kookt.
  2. Laat het mengsel afgedekt, op heel laag vuur, nog 15 minuten trekken. Klop met de mixer of in de keukenmachine de dooiers met de suiker dikromig en bleekgeel.
  3. Schenk langzaam en al kloppende de warme room bij het dooiermengsel. Schenk de massa terug in de steelpan en roer met een houten lepel tot het mengsel bindt en aan de achterkant van de lepel ‘plakt’.
  4. Schenk de ijsbasis door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur; roer regelmatig. Laat daarna nog minimaal 1 uur in de koelkast op smaak komen.
  5. Draai van het ijsmengsel in de ijsmachine in zo’n 30 minuten romig ijs. Schep de helft van de babbelaars door het zachte ijs. Bewaar het ijs tot serveren in de diepvries.
  6. Verwarm in een steelpan de slagroom. Voeg de rest van de boterbabbelaars toe en laat ze in de warme room smelten. Roer glad. Schep van het ijs mooie bollen in 4 coupes. Schenk er de warme karamelsaus over. Bestrooi met de witte chocoladesnippers.

    Tip Gebruik bij voorkeur houdbare slagroom in kartonnen pakjes. Deze is het meest geschikt om te verwarmen