Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

De Zeeuwse mosselkwekers presenteerden tijdens de opening van het mosselseizoen een nieuw mosselproduct: de Loaded mossel. Een smakelijk borrelhapje, geïnspireerd op de Turkse Midye dolma.

Een jaar geleden had niemand in de Zeeuwse mosselsector ooit van dit product gehoord. Dolmas of dolmades zijn weliswaar bekend als oriëntaals hapje, maar daarbij denkt vrijwel iedereen toch aan de rijsthapjes in druivenbladeren, die bij veel Turkse winkels en restaurants verkrijgbaar zijn.

Het idee voor de loaded mossel is afkomstig van een jonge Turkse Nederlander, Ibrahim Bas, vertelt Tilly Sintnicolaas van het Mosselbureau. “Ibrahim Bas belde ons een dik jaar geleden. Hij had gelezen dat jongeren weinig mosselen eten en vroeg zich af of wij weleens van Midye dolma hadden gehoord. Dat zijn mosselen gevuld met gekruide rijst, die je met een beetje citroensap eet na het uitgaan. Ze zijn als streetfood bijzonder populair in de uitgaansgebieden van de Turkse kuststreken in steden als Istanbul en Izmir.

Enthousiaste reacties

Tilly Sintnicolaas: “Wij zijn ons erin gaan verdiepen en hebben onderzocht of ook de Zeeuwse mossel zich hiervoor leent. De Zuid-Europese hangcultuurmossel is namelijk anders. De Zeeuws mossel bleek zich heel goed te lenen om gevuld verwerkt te worden. Al blijft het wel handwerk.”

Ibrahim Bas dacht mee, Yolanda van der Jagt scherpte de receptuur aan, Midol een bedrijf dat bij Den Haag als Midye dolma’s produceert voor de Turkse gemeenschap met Spaanse hangcultuurmosselen hielp ook mee.

“In Nederland en België hebben wij verder uitgebreid consumentenonderzoek gedaan. Met steun van het Europees fonds voor Maritieme zaken en visserij konden we het concept verbeteren en consumentenonderzoek doen in België en Nederland. Ook lieten wij een uitgebreide smaaktest uitvoeren door de het onderzoeksinstituut van de universiteit Wageningen, Wageningen University and Research (WUR). De overgrote meerderheid van het testpanel – dat voor 40 procent uit niet-mosseleters bestond – reageerde enthousiast: men vond de loaded mossel lekker en een reden om vaker mosselen te eten.”

Jonge consumenten

De Zeeuwse mosselsector verwacht met het nieuwe eetmoment meer nieuwe, vooral ook jongere consumenten aan mosselen te krijgen. Nu het concept en de eerste producties gereed zijn, gaat er gestart worden met de distributie. De primeur voor de verkoop van de eerste Loaded Mosselen is voor de Mosselautomaat in Yerseke. Diverse visspeciaalzaken en geschikte horecazaken krijgen daarna de eerste monsters.

 

Lees meer op www.mosselen.nl/loaded-mosselen