Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Voor het nieuwe seizoen wordt een vergelijkbaar volume verwacht als vorig seizoen. Seizoen 2021-2022 was met bijna 34 miljoen kilo mosselen, waarvoor de kwekers een gemiddelde prijs kregen van €2,– per kilo redelijk goed te noemen.

Maar voorspellen van hoeveelheden is altijd moeilijk, aldus Addy Risseeuw, secretaris van de PO Mosselcultuur bij aanvang van het nieuwe seizoen. ‘’Het is helemaal lastig door de stormen die begin dit jaar gewoed hebben. Dudley, Eunice en Franklin hebben aanzienlijk huisgehouden op de mosselkweekpercelen, met name op de Waddenzee.”

Dat zal effect hebben op de totale oogst van het komende seizoen, maar misschien nog meer voor het seizoen 2023. Kleine mosselen uit 2021 zijn weggespoeld en dat zaad van 2021 was bedoeld voor de oogst van 2023.

Bovendien vindt een deel van de groei van de mosselen plaats tussen nu en eind september, dus ook dat is nog een onzekere factor, aldus Risseeuw. Gelukkig zijn de Zeeuwse kwekers erg te spreken over de kwaliteit die zij op dit moment zien. “De mosselen zijn goed gevuld en mooi op kleur, wij meten vleespercentages van 27 procent en hoger,” vertelt mosselkweker Marinus Padmos uit Bruinisse.