Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Salade met gegratineerde mosselen

Ingrediënten (4 personen):
  • 2 kg mosselen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • paar takjes bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 1 glas droge witte wijn, water of bier
  • ca. 1 dl room
  • paprikapoeder
  • 2 takjes peterselie
  • 2 el vers wit broodkruim* of paneermeel
  • 75 g gemengde sla
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • Voorgerecht
  • 20 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  1. Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snijd de prei en de uien in dunne ringen. Snijd de blaadjes van de bladselderij grof. Was de groenten. Doe de mosselen met de gesneden groente in een ruime kookpan. Voeg de wijn toe, sluit de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen op hoog vuur in 5 tot 8 minuten gaar. Schud ze tijdens het koken af en toe om.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ºC + grill. Verwijder de dekselschelp van de mosselen. Snijd de mosselen los en laat ze in de onderste schelp liggen. Leg de mosselen op een bakplaat. Schep een lepeltje room op elke mossel en bestrooi ze met paprikapoeder, broodkruim en peterselie.
  3. Leg op vier borden in het midden van elk bord een mooi hoopje gemengde sla en besprenkel de sla met olijfolie en azijn.
  4. Gratineer de mosselen ca. 2 minuutjes in de oven tot de room gaat koken en het broodkruim gaat kleuren. Zet ze rondom de salade op de borden en serveer direct.

    Tip Wit broodkruim kun je gemakkelijk maken door een voorgebakken broodje (bijvoorbeeld een pistoletje) fijn te wrijven in een bolzeef of hak twee witte boterhammen zonder korst fijn in de keukenmachine.