Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselen met Vjeze Fur – Mosselen op Sjiek

Ingrediënten (2 personen):
  • 1 kilo mosselen
  • grote venkel
  • 1 maïskolf (vers)
  • 2 groene frisse appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 citroen grassen (sereh)
  • 1 kleine sjalot, in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 glas sake
  • klein stukje gember
  • neutrale olie
  • peterselie
  • Mayomenaise:
  • 1 eiwit
  • 45 ml sushi seasoning azijn
  • 240 ml arachide olie
  • Peterselie olie:
  • Peterselie
  • Neutrale olie
  • mosselen met, recept, Vjeze fur
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • mosselen met, recept, Vjeze fur, mosselen met, recept, Vjeze fur
  • 30 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Mosselen met Vjeze Fur – Mosselen op Sjiek

Ingrediënten (2 personen):
  • 1 kilo mosselen
  • grote venkel
  • 1 maïskolf (vers)
  • 2 groene frisse appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 citroen grassen (sereh)
  • 1 kleine sjalot, in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 glas sake
  • klein stukje gember
  • neutrale olie
  • peterselie
  • Mayomenaise:
  • 1 eiwit
  • 45 ml sushi seasoning azijn
  • 240 ml arachide olie
  • Peterselie olie:
  • Peterselie
  • Neutrale olie

Dit is een recept wat er uit ziet alsof je een Michelin sjefke bent. Je moet wel even wat aandacht hebben maar het is niet moeilijk. Het handigst is om eventjes je spullen voor te bereiden.

Maak een kruidenolie door een handje peterselie met ongeveer 100 ml neutrale olie in een keukenmachine te laten draaien voor 35 minuten.

Kook een verse maïskolf. Als deze gaar is snij je de mais dichtbij de wortel van de korreltjes dan blijven ze mooi bij elkaar.

Snij de appel doormidden, haal t klokhuis er uit en snij in mooie hele dunne plakjes of reepjes. Dit kan ook met een mandoline. Snij de andere helft van de appel in blokjes (brunoise).

Snij de gember in mini reepjes, niet te veel! 5 mini reepjes per persoon zijn genoeg.

Maak de mayomenaise. Doe een eierdooier en de sushi azijn in een keukenmachine (het kan ook in een kom met de blender). Mix het en voeg langzaam al roerende de arachideolie toe. Je kan het in een spuitzak doen en in de ijskast zetten. Als je geen spuitzak hebt kan je ook gewoon een lepeltje gebruiken.

Snijd de venkel door de helft, snijd 1 helft in blokjes en de andere helft in lange reepjes, snijd 2 stengels bleekselderij in kleine plakjes, snijd 1 teentje knoflook fijn (dit is geen mega knoflook recept dus doe er niet toch een hele patta in), snijd een sjalot fijn, en kneus de twee stukken citroengras. Pak je mosselpan en doe er een laagje olie in (ongeveer 3 eetlepels) en laat t warm worden, en bak al deze ingrediënten voor 4 minuutjes even op. Doe er dan de sake bij.

Controleer ondertussen de mosselen. Verwijder de schelpen die stuk zijn of die na een tik niet sluiten. Doe de mosselen erbij en kook ze tot ze open gaan. Pas op dat je ze niet doorkookt, dat is niet lekker. In principe zijn ze gaar als ze open zijn, ik vind ze dan op hun lekkerst, je kan ze dan nog 1,5 minuut doorlaten koken maar zeker niet meer.

Haal een paar mosselen uit hun schelp voor het serveren. En garneer het met alle andere ingrediënten van eerder. Ga los, leef je zelf uit, voel je vrij!