Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Breekbrood met kruidenboter

Ingrediënten (8 personen):
  • Breekbrood:
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 275 ml handwarm water
  • 1 ei
  • grof zee-zout
  • citroen
  • peterselie (rozemarijn of tijm)
  • zout
  • Kruidenboter:
  • 500 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • 10 el peterselie, fijngehakt
  • Borrelhapje
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • Borrelhapje, Borrelhapje
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Breekbrood met kruidenboter

Ingrediënten (8 personen):
  • Breekbrood:
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 275 ml handwarm water
  • 1 ei
  • grof zee-zout
  • citroen
  • peterselie (rozemarijn of tijm)
  • zout
  • Kruidenboter:
  • 500 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • 10 el peterselie, fijngehakt
  1. Rasp de schil van 1 citroen en hak 1 bosje peterselie (of rozemarijn of tijm) fijn. Strooi 1 tl zout in een kom of keukenmachine. Zeef er 500 g bloem boven.
  2. Maak een kuiltje in de bloem en strooi er 1 zakje gedroogde gist (7 g) in. Schenk 2 el olijfolie en 275 ml handwarm water langs de rand. Kneed 5 min. in de keukenmachine of gebruik een mixer met kneedhaken.
  3. Voeg de citroenrasp en kruiden toe en kneed tot een soepel deeg. Vorm een bal en laat 1 uur afgedekt op een warme plek rijzen. Druk het deeg plat en verdeel in 16 stukken. Rol tot 16 bolletjes en leg ze op een met bak­papier beklede bakplaat, ± 1½ cm van elkaar. Laat afgedekt 1 uur rijzen. Verwarm de oven tot 180 ºC.
  4. Bestrijk het brood met 1 losgeklopt ei en bestrooi het met 1 tl grof zee­zout. Bak het brood in ± 25 min. bruin en gaar. Bereiden ± 20 min. / wachten ± 2 uur / Oven ± 25 min.

    Kruidenboter: Doe de boter in een diep bord. Pers er de knoflook boven uit. Strooi er de peterselie over. Prak met een vork de knoflook en de peterselie door de boter. Breng op smaak met (zee)zout en peper. Verdeel de boter over schaaltjes en strijk glad. Of schep de boter op een vel vershoudfolie en rol als een snoepje strak op. Laat de boter in de koelkast in 1-2 uur opstijven. Bereiden ± 10 min. / wachten 1-2 uur.

    Tip: Maak verschillende kruidenboters door de boter met de knoflook in vieren te delen. Prak door elke portie verschillende kruiden, bijv. bieslook, munt, tijm en peterselie. Voeg ook eens citroenrasp toe.

    Voorbereiding: Kruidenboter is ideaal voor een feestje voor te bereiden: maak de boter van tevoren en bewaar 3-4 dagen in de koelkast of 2-3 weken in de diepvries. Laat de boter in de koelkast langzaam ontdooien.